5 korakov do uspešne komunikacije na spletu

Dejstvo, da je naša spletna stran prva vizitka potencialnim kupcem in poslovnim partnerjem še vedno ostaja nespremenjeno. Vendar, ali je za pridobivanje novih kupcev in povečanje prodaje dovolj zgolj postavljena stran na strežniku?

Danes že skorajda ne srečamo partnerja, ali konkurenta, ki ne bi imel spletne strani. Percepcija, da je to naša vizitka, s katero se trg najprej sreča, drži in je že zelo ukoreninjena v naših glavah. Vendar, večina podjetnikov še vedno misli, da je to tudi vse, za kar morajo poskrbeti, da bodo preko spletna uspešno komunicirali. Pred desetimi leti bi se z njimi še strinjal, danes pa zagotovo ne več. Spletna stran je sicer temeljnega pomena, vendar pri napredku digitalnega sveta v preteklih letih, razvoja socialnih omrežij, takšnih in drugačnih aplikacij, se naše spletne strani v vsej tej digitalni poplavi preprosto izgubijo.

Kaj je torej potrebno narediti, da bomo na spletu s trgom komunicirali uspešneje? Predstavljam vam 5 načinov.

1. Spletna stran (oz. trgovina)

Kot sem že omenil, je vaša spletna stran temeljnega pomena. Urejenost, preglednost, sodobni izgled, odzivnost za gledanje na mobilniku, tablicah ter računalnikih hkrati je tisto, na kar so naši obiskovalci zelo pozorni. Že lansko leto je uporaba mobilnih naprav in tablic za brskanje po spletu prehitela računalnike, kar pomeni, da je nujno potrebno poskrbeti za odzivnost naših spletnih strani, v kolikor za to še nismo.

2. Optimizacija spletnega mesta (SEO)

Iskalniki (Google, Bing ipd.) so tisti, ki poskrbijo, da nas potencialni kupci in partnerji hitro najdejo. Zato je modro poskrbeti, da obiskovalci do nas pridejo čim prej. To dosežemo s t.i. optimizacijo spletne strani (SEO – Search Engine Optimization), ki zajema tako "on-site" kot "off-site" optimizacijo. Prva poskrbi, da je struktura naše strani pravilno zastavljena, da imamo kakovostno vsebino, ki vključuje relevantne ključne besede idr. Druga pa je optimizacija, ki jo izvajamo "izven" naše spletne strani. To pomeni, da pridobimo kakovostne povratne povezave na našo spletno mesto, ki predstavljajo v očeh iskalnikov reference za našo domeno. Slednji proces postavja vsak dan vse zahtevnejši in hkrati bolj pomemben.

Spletne strani, ki so odzivne za ogled na tablicah in mobilnih napravah v Googlovem iskalniku rangirajo bolje!

3. Komunikacija preko socialnih omrežih (Social Community Management)

Facebook, Google+, Linkedin idr. predstavljajo dodatne načine komunikacije. V kolikor smo usmerjeni bolj B2B, potem se bomo Linkedina verjetno nekoliko bolj posluževali. Če pa je naš končni uporabnik fizična oseba (B2C), potem je smiselno razmisliti o nastopu na Facebooku. Zaradi tega je FCM (Facebook Community Management) za nas toliko bolj pomemben, saj predstavlja direktni dostop do naših potencialnih obiskovalcev in kupcev. Na omenjenem družabnem omrežju lahko izvajamo komunikacijo v obliki novičk, zanimivih/smešnih dogodkov in pripeljajev, lahko oglašujemo različne prodajne aktivnosti, izvajamo nagradne igre ipd. Pri vsem tem pa spodbudimo "oboževalce", da o našem podjetju povejo svojim prijateljem in znancem.
družabna omrežja, facebook, community, linkedin, pinterest, google+, adwords, seo, optimizacija, gostovanje

4. Direktno e-komuniciranje

Direktno e-komuniciranje zajema aktivnosti na področju zbiranja kontaktov ter obveščanje le-teh o naših aktivnostih. Tu se pojavi vprašanje, kako priti do e-kontaktov, ki se želijo vpisati v našo adremo in od nas občasno prejemati obvestila o novostih in prodajnih akcijah? Načini se lahko razlikujejo glede na dejavnost. Bistvo pa je prav to, da želimo pridobiti nove e-kontakte, do katerih imamo nato dostop preko naših e-sporočil.

5. Spletno oglaševanje

Spletno oglaševanje je tisto, ki širi novico o našem podjetju, nekem dosežku, prodajni akciji posameznikom, ki sicer o tem (po vsej verjetnosti) ne bi slišali, torej so v nekem smislu izven našega dosega. Načini oglaševanja so lahko različni: klasični spletni založniki, pri katerih se lahko pojavimo v obliki plačljivega oglasa (pasica), PR članka ipd. Možno pa je tudi bolj ciljno oglaševanje preko Googlovega programa AdWords, kjer lahko izbiramo med t.i. display oglaševanjem, iskalnem oglaševanju idr. Najbolj ciljno oglaševanje pa v tem trenutku omogoča družabno omrežje Facebook, kjer lahko zelo natančno določimo ciljne skupine, ki jim želimo predstaviti naše oglasno sporočilo.

Omenjeni koraki so temeljnega pomena za vsako podjetje, v kolikor želi preko spleta uspešno komunicirati.

Če imate na področju spletnega komuniciranja vprašanje, me lahko pokličete na telefonsko številko 040 691 500, ali mi pošljete e-sporočilo na naslov marketing@fresh-marketing.net in vam odgovorim kar se da hitro.